Måter å studere Bibelen på
Felles "kjøreregler" for bibelstudiemetodene:
- Forbered spørsmål til samtale på forhånd.
Les om forskjellige typer spørsmål og finn råd om å lage gode samtalespørsmål i lenken "Samtaleledelse" på www.bibelstudie.no/samtale. - Dere bør ha noen faste ledd på hvert møte, f.eks. be Fadervår sammen, synge en sang eller salme som passer til temaet og be velsignelsen sammen (i tillegg til bønnestundene beskrevet under pkt. 3 og 6).
- Start med å be Jesus om hjelp til å tilegne dere bibelstoffet. Be om lys og innsikt. Dere kan be en eller flere - eller be stille hver for dere. De som ikke er vant til å be, kan allikevel være stille og konsentrere seg.
- Ta i bruk den induktive bibelstudiemetoden for å oppdage (observere), forstå (tolke) og anvende (aktualisere) bibelstoffet
- Vær åpne for Den Hellige Ånds veiledning underveis
- Avslutt med å be sammen. Be en bønn som samler opp noe av det dere har arbeidet med. Be gjerne konkret for hverandre og de behov som har kommet fram.
Den induktive bibelstudiemetoden
- Oppdag (observer) hva som står i teksten
- Forstå teksten, dvs. forsøk å tolke hva den betyr
- Aktualiser/anvend teksten, dvs. finn ut hva den betyr for dere og hvilke konsekvenser det dere har lært må få for deres eget liv
Nærmere beskrivelse av denne metoden finner du i Laget - Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslags opplegg for Basisgrupper, på side 11:
http://issuu.com/laget/docs/basis-grupper_student
Noen av de andre bibelstudiemetodene er utdypninger eller varianter av den induktive metoden. Det kan være en fordel å kombinere den induktive metoden med en eller flere av de andre metodene.
Vers for vers
Noen grupper velger f.eks. å studere Paulus brev til Efeserne. Da kan man studere et kapittel eller et avsnitt under hver samling. Først leses hele skriftstedet under ett, så studerer gruppen ett og ett vers. Versene studeres inngående, ev. ved hjelp av bibelhenvisninger og bibelordbøker. Gruppen forsøker å forstå meningen med de enkelte versene og å overføre innholdet til deltakernes eget liv.
Ved denne arbeidsmetoden risikerer man å miste oversikten og helheten i skriftstedet. Teksten kan bli for mye oppstykket, og man kan henge seg for mye opp i detaljene. Det er derfor viktig å arbeide med spørsmål som hjelper gruppen med å se sammenhenger og trekke konklusjoner ut fra et større perspektiv.
På direkten
Ved denne metoden skriver deltakerne ned sine tanker og reaksjoner på teksten etter at den er lest høyt i gruppen, eller som forberedelse før gruppesamlingen. En kan bruke helt åpne spørsmål, som f.eks.: "Hvilke tanker sitter du igjen med etter at du har lest teksten?" eller spørsmål av typen "Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor?" Spørsmål som knytter teksten til dagens virkelighet bør også benyttes.
Deltakerne kan få i oppgave å sette forskjellige tegn i margen ved de enkelte bibelversene. Disse tegnene uttrykker hvilke reaksjoner, spørsmål og tanker teksten gir deltakerne:
? Noe i verset er uklart eller uforståelig
v -------"------- gir klarhet i noe
↓ -------"------- dømmer samvittigheten
↑ -------"------- er gledelig/oppmuntrende/oppbyggelig
! -------"------- gir en utfordring eller konkret oppgave
Metoden "På direkten" kan føre til at en mister helheten i tekstavsnittet. Detaljene blir framhevet, mens versene i for liten grad får kaste lys over hverandre. Det er derfor viktig å la samtalen ende opp med en helhetsvurdering av teksten.
Hovedtanken
Hensikten med denne metoden er å finne en eller flere hovedtanker i bibelteksten. For å få dette til, må gruppen lese grundig gjennom hele teksten og eventuelt lese bibelkommentarer. Det kan være lettere å jobbe på denne måten hvis en blir bedt om å finne en dekkende overskrift for teksten. Teksten skal studeres ut fra følgende regel: Verset belyser hovedtanken, og hovedtanken forklarer verset.
Denne arbeidsformen vil antakelig gi en dypere forståelse av bibelteksten enn metodene "Vers for vers" og "På direkten". Det er imidlertid viktig å passe seg slik at viktig informasjon i enkelte vers ikke blir oversett i arbeidet med å finne hovedtanken.
Ordets Skole - Lectio Divina
Ordets skole er en metode som skal hjelpe mennesker til å lese Bibelen på en utfordrende og fornyet måte. Metoden legger vekt på at man skal nærme seg Bibelen sammen og hjelpe hverandre til å oppdage nye sider ved bibelteksten.
Metoden finnes på Bibelselskapets nettside http://www.bibel.no/Hovedmeny/Ressurser/Meditasjon.aspx
Logos - ordet som skaper
Bibelleseringen utgir bibelleseplaner for ulike aldregrupper. De innholder også bibelstudiemetoden LOGOS (gjengitt etter tillatelse nedenfor), som kan benyttes til den daglige bibellesningen, og ukentlige samtalespørsmål til bruk i grupper. Mer informasjon finnes på deres nettside www.bibellogos.no
Å lese i Bibelen er å møte den levende Gud.
Be Gud hjelpe deg å forstå det du leser.
L les dagens ingress og bibelavsnitt
O oppdag det som står
- Hvem og/eller hva handler teksten om?
- Hvilken forbindelse ser du til versene foran?
- Fortell det du har lest, noe om... Gud Fader? ... Jesus Kristus? ... Den Hellige Ånd?
- Inneholder teksten ... et løfte? ... et bud? ... en formaning? ... et godt eller dårlig eksempel?
G grunn på ordet
- Lev deg inn i teksten. Formuler med egne ord en eller flere sannheter som står sentralt i teksten.
- Prøv å finne andre bibelavsnitt som utdyper teksten.
- Les kommentaren i Logos (bibelleseplanen).
O overfør det du har lest, til din hverdag
- Se tilbake på det du har oppdaget og grunnet på.
- Var det noe som talte spesielt til deg?
- Tenk gjennom hva det kan bety for deg i dag.
- Takk og be Gud hjelpe deg å leve etter hans ord.
S samtal med andre om det Gud har vist deg i Ordet
Spørsmålsdugnad A og B
Disse to metodene involverer hver enkelt Deltaker i spørsmålsstillingene som danner grunnlag for gruppesamtalene.
Metodene finnes i Laget - Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslags opplegg for Basisgrupper, på side 12: http://www.nkss.no/filer/BASIS-grupper%20-%20student.pdf
5P-metoden
Ved 5P-metoden snakker gruppen sammen om bibelteksten ut fra stikkordene Poenget, Personlig, Paralleller, Praktisk og Perle.
Les mer i Laget - Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslags opplegg for Basisgrupper, side 12: http://www.nkss.no/filer/BASIS-grupper%20-%20student.pdf
Emne, begrep, person
Bibelen kan studeres ved å sette seg inn i ulike emner, begrep eller personer. Studieplaner/-hefter med bibelhenvisninger samt bibelordbøker og oppslagsverk er gode hjelpemidler til å sette seg inn i f.eks. nådegaver, rettferdiggjørelse, dåp eller til å bli kjent med Moses eller Peter.
Denne metoden gir deltakerne verdifulle kunnskaper om emnet eller personen som studeres. I tillegg blir man mer kjent i Bibelen og lærer hvor man finner tekster om ulike emner.
Dramatisering
Dramatisering kan også være en nyttig arbeidsform ved bibelstudier. Når en dramatiserer bibelteksten, får en hjelp til å leve seg inn i teksten, forstå stoffet bedre, levendegjøre det og skape en nærhet til det. Dramatiseringen kan både omhandle bibelske hendelser og bibelske personer.
Dramatiseringen må foregå i trygge rammer, der deltakerne har lov til å være usikre og gjøre feil. Sammen skaper eller viser de situasjoner for å hjelpe hverandre med å lære. Selve dramatiseringen skal ikke vurderes. Det er den læringseffekten som dramaet skaper, som skal stå i fokus.
Dramatiseringen kan foregå gjennom rollespill, som utføres av noen av deltakerne eller hele gruppen. Deltakerne må få en beskrivelse av den situasjonen de skal dramatisere og hvilken rolle de skal spille. De to første replikkene bør oppgis, slik at deltakerne kommer lettere i gang. Resten av replikkene skapes av de enkelte deltakerne.
Det kan være vanskelig å få deltakerne til å utfolde seg i et rollespill hvis denne arbeidsformen er uvant for dem og de er usikre på seg selv og hverandre. Da kan det være nyttig å benytte ferdig skrevne replikker. Rollene fordeles mellom deltakerne, som leser dem høyt.
Replikkene kan gi deltakerne nye tanker, hjelper dem til å se nye sider ved teksten eller emnet og danner et godt utgangspunkt for en rik og reflektert samtale. Del med hverandre de inntrykkene og opplevelsene dere fikk under dramatiseringen. Oppdaget dere nye sider ved bibelteksten? Deretter kan dere diskutere hvilken betydning dette har for oss i dag.
Kombinasjon
I mange tilfeller kan det være hensiktsmessig å kombinere f.eks. "På direkten" og "Vers for vers" eller "På direkten" og "Hovedtanken".